Støtten giver mod og tryghed

Facebook, et grundlag for mobning

Og hvorfor er Facebook et så godt grundlag for mobning?

Et “like” ville vi normalt opfatte, som noget positivt, og det er det første, jeg vil sige lidt om. Det er nemlig ikke altid, at liket bruges i en god hensigt.Fordi det kan også være negativt. På Facebook er det nemlig muligt at diskutere offentligt. Den som måske ikke tør at skrive en lang ond smørre, men stadig ønsker at være med, kan ligge et like. Du kan altså melde dig som medløber. Det er ikke engang sikkert, at du tænker videre over det. Her er man faktisk med til at ramme en anden person. Fordi et like betegnes som opbakning. Og man liker tit også de populæres billeder. At være populær betyder selvfølgelig ikke, at man er mobber. Men en person, som er udstillet som den usmarte, får ikke likes på samme måde, som den styrende og dominante.Facebook udstiller den enkelte, og siden sørger for, at man nemt kan aflæse et hieraki.

IMG_5449

Varm kage på Magasingården i Faaborg med mor efter en hård weekend.

Facebook sørger også for, at det er nemt at styrke sociale grupper.Det er nemt at oprette sig en gruppe samtale, og her kan man så dele begivenheder eksempelvis. Her sidder alle veninderne og taler. Men gruppesamtalerne kan hurtigt vokse, der er bare lige det, at alle ikke altid er velkomne i dem. Og her er det nemt at lukke andre ude, og ikke nok med det, så er det nemt at bagtale andre. Fordi man har sit lille fællesskab af dem, som er smarte nok til at være med. I sådan et forum er det nemt at hænge andre ud, og hvis man først er hængt ud fjerner folk sig. Alle er bange for deres plads i hierakiet.

Det er bare svært at bryde disse mønstre med mobning over Facebook. Fordi hvis det foregår i lukkede chatgrupper og begivenheder, er det kun synligt for dem, som vælger andre fra og mobber,  sladrer. Her kan nemlig aftales, hvem der skal udelukkes, og hvem der ikke er velkomne i pigegruppen. Og hvis man ved, hvad der foregår i en chat, hvor man sviner andre til eller udelukker, så vil man tit for alt i verden selv være med. Man vil ikke være den, som ikke ved, hvad der foregår.

Det er nemt at vælge andre fra på siden, folk danner sine egne fællesskaber. Det er nemt at vælge hende den mærkelige fra klassen fra til fester. Fordi man laver da bare en privat gruppe, hvor hun ikke er tilmeldt. Men så kan man jo ikke selv bryde ens egen plads som den mærkelige. Så nok er Facebook et godt sted til at styrke sine venskaber via den nemme kommunikation. Men siden er også nem til at udelukke andre personer fra fælleskaber.

Mobning og herunder udelukkelse over nettet kan være lige så slemt som den fysiske mobning. Man hvad kan du selv gøre, hvis du føler, at du bliver udelukket eller chikaneret på nettet? Du kan ikke stå alene del med en, du er tryg ved. Og det vigtigste er, at du husker på, at det ikke er dig, der er noget galt med.  Man skal ikke bukke under for gruppemobning. Hvis du giver op, har de vundet. Offeret har det bedst i sidste ende, offeret ikke er den skyldige.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant eller undre dig over noget, så smid gerne en kommentar.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Støtten giver mod og tryghed