Kroniske smerter

Agressiv stalking

Jeg har oplevet chikane mod mig selv og min familie. Det beskriver mange af mine ældre indlægs. Kort fortalt var det noget, der kom sammen med, at jeg blev mobbeoffer. Da jeg valgte at flytte fra min skole  og mobningen, så et forældrepar sig sure på mig og min familie. Jeg vidste ikke, de var indblandet i mobningen, men de havde faktisk kontrol over min situation. Sammen med en stor gruppe piger på min sk0le førte de hetzen mod mig. Pludselig endte det hele i et had mod mine forældre, som blev udstillet rigtig dårligt. Ikke nok med rygterne, vi frygtede også noget, som vi egentlig ikke vidste, om vi burde frygte. Fordi da de meget gale forældre ringede, var det udelukkende med henblik på at skade os yderligere. Deres råben og skrigen vidnede om, at der ikke kunne tales fornuftigt. Var de mon lige så agressive, hvis vi skulle støde på dem?

Stalking defineres i rapporten “Stalking i Danmark” som systematisk vedvarende forfølgelse eller chikane gennem uønskede, gentagne og påtrængende kontakt- og kommunikationsforsøg. 

Collage_Fotor

Men det at opleve chikane er meget ubehageligt, og det ødelægger virkelig ens hverdag. Fordi man føler sig ikke tryg nogen steder, i nogle tilfælde føler man sig også meget udstillet. Det påvirker virkelig folks hverdag ligesom eksempelvis en sygdom eller en sorg. Det er noget, som hele tiden ligger på ens skuldre. Chikane kan være med henblik på at ødelægge andre menneskers sociale forhold. Man vælger at køre psykisk på en anden person, med trusler, rygter eller andet ubehageligt. Der er mange former for chikane, jeg oplevede det sammen med mobningen af mig. Chikane kan også være, hvis man vælger at forfølge en ekskæreste eller tidligere fjende med henblik på at skade personen.

Hendelser i forhold til chikane kan gå hen at være strafbare, men chikane behøver ikke være strafbart. Begge former for chikane kan opleves ubehagelige. Chikane kan foregå på forskellige måder. I mit tilfælde oplevede jeg det mest på skift, men det udviklede sig til slag og nærgående fysiske oplevelser, hvor jeg faktisk blev presset. De ville have mig til at indrømme falske rygter, det ville jeg ikke. Mig og min familie oplevede sammen chikanen i form af personlige henvendelser, mails, indirekte henvendelser, smsér, opkald og forfølgelse af mig, som foregik til fester. Altså kunne vi ikke flygte fra chikanen, da vi endte med en del mails og smsér. Opkald har vi også fået en del af, og det har været meget ubehageligt for os at gennemgå, selvom vi gennemgik det sammen. Det gjorde en del, at vi ikke var alene om situationen og kunne støtte hinanden. Dog påvirkede det mig og min mor så meget, at vi blev sygemeldt. Efterfølgende var det stadig svært at passe job og skole i lang tid efter.

At skifte telefonnummer er noget, man kan gøre, når man oplever vedvarende chikane. Jeg valgte at skifte telefonnummer, da det var voldsomt for mig, at det ikke kun var mine jævnaldrene der kontaktede mig. Jeg slettede ikke min Facebook, men jeg forsøgte at blokere personer, som kunne have interesse i at kontakte mig med en dårlig hensigt. Desværre var der ikke helt held med at få fred på Facebook. Det er nok ikke det bedste sted at holde til, hvis man er offer for noget som chikane eller mobning. Netværket er for stort til, at man kan få fred.

Men chikane er ikke det samme som mobning, det er lige så alvorligt. Det kan godt være det samme, men det er noget, som er meget strafbart. Et af de skridt man kan vælge at tage er at gå til politiet, hvis man føler chikanen udvikler sig eller er direkte strafbar. Man kan ende ud i et polititilhold, hvor personen der chikanerer ikke må kontakte eller opholde sig i nærheden af den chikanerede uden anden grund som eks. skolegang eller indkøb. Det er vigtigt, at man altid gemmer ubehagelige henvendelser som mails eller smsér. Et opkald kan være svært at forudse og gemme. I mit tilfælde stoppede jeg med at tage telefonen. Mine forældre tog deres med henblik på at stoppe chikanen og hjælpe mig.

telephone-handset-1678306_1280

Stalking kan have mange konsekvenser for den enkelte. Frygten af ikke at kunne være i fred og konstant at skulle passe på sig selv er ikke sund at leve med. Man kender ikke altid sin stalkers for mål eller hensigt, og det er en ubehagelig situation. Og så er spørgsmålet hvornår, at man skal kontakte andre, hvornår skal man søge hjælp? Og hvad hvis stalkingen forværres?

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kroniske smerter